Дәрігерлер Дубай шоколадының қаупі барын ескертті
Бұл нәзік шоколад соңғы бірнеше айда «нағыз хит» болды. Дубай шоколадын блогерлер мен атақты адамдар мақтап, дәмін татуға шақырған. Бірақ дәрігерлер бұл тәтті фигура үшін де, жалпы денсаулық үшін де өте қауіпті екенін ескертеді. Ол жайлы толығырақ «Доктор Питер» сарапшылары түсіндірді, деп хабарлайды Qaz365.kz.
Танымал тағам қолмен дайындалады. Оның әдеттегі құрамы – бельгиялық сүт шоколады, пісте немесе күнжіт пастасы және катайфи қамыры. Соңғы өнім бастапқыда Шығыс елдерінде қолданылған, қамыр бір-бірімен араластырған ең жақсы ақ жіпке ұқсайды. Құрамында әдеттегі ингредиенттер: су, тұз, ұн, тауық жұмыртқасы.
«Тәтті макаронды тәтті шоколад, тіпті қамыры – нағыз «көмірсу бомбасы» сияқты естіледі. Мұндай өнім шынымен зиян тигізуі мүмкін»,– дейді токсиколог Михаил Кутушов.
Шоколад құрамында пісте пастасы мен катаифи қамырынан басқа экзотикалық жемістер, жаңғақтар, дәмдеуіштер, сүт өнімдері, бояғыштар мен консерванттар жиі қолданылады. Мұның бәрі десертті өте калориялы етеді, ал кейбір ингредиенттер аллергия тудыруы мүмкін.
«Өкінішке қарай, бір қыз трендті десерттен кейін ауызы қыши бастағанын растады. Осыдан кейін ол бүкіл денесі қышып, жөтеле берген. Содан кейін көзі ісініп, мүлде есін жоғалта бастаған. Квинкенің ісінуіне қандай ингредиент себеп болғанын айту қиын, бірақ бұл жағдай белгісіз құрамы бар шоколадты бақылаусыз тұтыну қаупін айқын көрсетеді», – деп атап өтті доктор.
Ерекше тәтті шоколад жағымсыз аллергиялық реакцияларды тудырмаса да, адамда асқазан-ішек жолымен проблемалар оңай туындауы мүмкін.
Дубай шоколадында калория мен май көп, бұл диареяға және іш кебуіне әкелуі мүмкін. Сонымен қатар, егер сіз осындай тәттіге тәуелді болсаңыз, онда салмақ проблемасы өздігінен туындайды. Семіздіктің даму қаупі артады, ал шоколадтағы қант концентрациясының жоғарылауы қант диабетімен ауыратын адамдардың денсаулығына байланысты проблемаларды күшейтеді.
Тәттіні жасау үшін қолданылатын катаифи қамыры көп мөлшерде майға қуырылады. Бұл оған тек калория қосады, деп түсіндірді сарапшы.
Сонымен қатар өндірушілер көбінесе қандай ингредиенттерді қолданатынын жасырады. Яғни, қамыр да, шоколад та, макарон да сапасыз болуы мүмкін. Сондай-ақ, бояғыштар мен консерванттар туралы да ұмытпаңыз.
Асқазан-ішек жолдарының проблемалары мен анафилактикалық шоктан басқа, көмірсулар мен қанттың көп мөлшері ұйқы безінің бұзылуына, өт қабының проблемаларының өршуіне және холециститке әкелуі мүмкін, бұл әсіресе өт тастары бар адамдар үшін қауіпті.
Ақпарат көзі: syrboyi.kz
Сурет: inbusiness.kz