Сұлы жармасын жиі пайдалануға алты себеп
Сіз қанша жыл бойы сұлы жармасы бар екенін білесіз бе? Әлемдегі түрлі адамдар сұлы жармасының емін қалай пайдаланады?
Сұлы жармасы - қабығымен тазартылған сұлы тұқымы. Сұлы жармасы – тағам, жармасынан, сұлының сығындысы немесе сұлы үлпілдегінен дайындалады.
Егер жарма тегіс болса және қабығынан тазартылған болса, онда ол сұлы болып қалады. Жарма жалпайып және бумен пісіргенде, ол «Геркулес» деп аталады.
Сұлы жармасын дымқыл тағам түрінде жеуге болады немесе сүтпен қосып ботқа дайындауға болады.
1. Сұлы жармасы адам денесін энергиямен қамтамасыз етеді.
Сау тамақтану тұрғысынан сұлы ең құнарлы астық болып саналады.
Бұл негізінен ақуыздар мен талшықтардың, сондай-ақ минералдар мен витаминдердің (B1, E) жоғары болуымен байланысты. Бұл аралас қандағы қант деңгейін реттейді және иммундық жүйені күшейтеді.
2. Сұлы теріге пайдалы
Сұлыда сақталған B тобындағы витаминдер микроэлементтермен (мырыш, марганец және мыс) бірге тырнақтардың және терінің мықты болуы үшін өте пайдалы.
Тіпті 40 грамм сұлы (шамамен 3-4 ас қасық) мырыш пен мыстағы организмнің күнделікті қажеттілігінің 20% -ын толықтырады.
3. Сұлы асқазан-ішек ауруларына пайдалы
Сұлы асқазан-ішек аурулары мен қолайсыздықты жеңілдетеді. Сұлы талшығы асқазанның қышқыл сөлін сақтайды және шырышты қорғайды. Сонымен қатар, суда немесе сүтте пісірілген сұлы тағамы ас қорытуды жақсартады.
4. Сұлы қандағы қанттың деңгейін тұрақтандырады
Сұлы талшығының белгілі бір түрі, бета-глюкан қан қантының күрт артуына жол бермейді, бұл әсіресе 2 типтегі қант диабеті бар адамдар үшін маңызды.
Инсулинге тәуелді диабеттер инсулинге айына екі күнді тек сұлыға пісетін тағаммен ғана ішкенде үштен бірге қажет ете алатындығын дәлелдеген зерттеулер бар.
2-3 аптада әсер ете бастайды.
5. Сұлы холестеринді төмендетеді
Бета-глюкандар холестеринді төмендетеді.
Олар холестеринді және өт қышқылдарын қайта сіңіру процесін баяулатады. Бауырдағы холестерин жоғалту үшін синтезін арттырады. Осылайша, холестерин деңгейі төмендейді
.
6. Сұлы тоқтық етеді
Сұлы үлпектерінде көп мөлшерде калория бар (100 граммға 332 калория) болғанымен, олар артық салмақ қостырмайды.
Сұлы өсімдік талшықтары арқасында ағзаны қуатпен қанықтырады, асқорытуды реттейді және ұзақ уақыт аштыққа жол бермейді.
Сүт, йогурт, ірімшік немесе жаңа піскен жемістер сияқты басқа да пайдалы өнімдермен үйлескенде, ағзаға пайда көбейтіледі.
reactor.inform.kz
Сұлы жармасы - қабығымен тазартылған сұлы тұқымы. Сұлы жармасы – тағам, жармасынан, сұлының сығындысы немесе сұлы үлпілдегінен дайындалады.
Егер жарма тегіс болса және қабығынан тазартылған болса, онда ол сұлы болып қалады. Жарма жалпайып және бумен пісіргенде, ол «Геркулес» деп аталады.
Сұлы жармасын дымқыл тағам түрінде жеуге болады немесе сүтпен қосып ботқа дайындауға болады.
1. Сұлы жармасы адам денесін энергиямен қамтамасыз етеді.
Сау тамақтану тұрғысынан сұлы ең құнарлы астық болып саналады.
Бұл негізінен ақуыздар мен талшықтардың, сондай-ақ минералдар мен витаминдердің (B1, E) жоғары болуымен байланысты. Бұл аралас қандағы қант деңгейін реттейді және иммундық жүйені күшейтеді.
2. Сұлы теріге пайдалы
Сұлыда сақталған B тобындағы витаминдер микроэлементтермен (мырыш, марганец және мыс) бірге тырнақтардың және терінің мықты болуы үшін өте пайдалы.
Тіпті 40 грамм сұлы (шамамен 3-4 ас қасық) мырыш пен мыстағы организмнің күнделікті қажеттілігінің 20% -ын толықтырады.
3. Сұлы асқазан-ішек ауруларына пайдалы
Сұлы асқазан-ішек аурулары мен қолайсыздықты жеңілдетеді. Сұлы талшығы асқазанның қышқыл сөлін сақтайды және шырышты қорғайды. Сонымен қатар, суда немесе сүтте пісірілген сұлы тағамы ас қорытуды жақсартады.
4. Сұлы қандағы қанттың деңгейін тұрақтандырады
Сұлы талшығының белгілі бір түрі, бета-глюкан қан қантының күрт артуына жол бермейді, бұл әсіресе 2 типтегі қант диабеті бар адамдар үшін маңызды.
Инсулинге тәуелді диабеттер инсулинге айына екі күнді тек сұлыға пісетін тағаммен ғана ішкенде үштен бірге қажет ете алатындығын дәлелдеген зерттеулер бар.
2-3 аптада әсер ете бастайды.
5. Сұлы холестеринді төмендетеді
Бета-глюкандар холестеринді төмендетеді.
Олар холестеринді және өт қышқылдарын қайта сіңіру процесін баяулатады. Бауырдағы холестерин жоғалту үшін синтезін арттырады. Осылайша, холестерин деңгейі төмендейді
.
6. Сұлы тоқтық етеді
Сұлы үлпектерінде көп мөлшерде калория бар (100 граммға 332 калория) болғанымен, олар артық салмақ қостырмайды.
Сұлы өсімдік талшықтары арқасында ағзаны қуатпен қанықтырады, асқорытуды реттейді және ұзақ уақыт аштыққа жол бермейді.
Сүт, йогурт, ірімшік немесе жаңа піскен жемістер сияқты басқа да пайдалы өнімдермен үйлескенде, ағзаға пайда көбейтіледі.
reactor.inform.kz