Сусынның қай түрі шөлді тез басады?
Жазда, күн ыстықта адам ағзасы жиі құрғайды. Ағзаға жетпеген сұйықтықты толтырып, шөл қандырудың жолы жетерлік. Лимонад, су, шырын мен сүт, кейде суық не ыстық шай, газдалған сусын ішеміз. Ата-әжелер шөлдеп кеттік деп ыстық күнде ыстық шай ішіп жатады. Бірақ бұл сусын түрлерінің қайсысы шөл қандыруға жақсырақ, қайсысы ағзаға тез қуат береді?
Ең алдымен шөлдеу деген не, соған мән берейік. Шөлдеу дегеніміз – ағзаға су жетпей, қанның сұйылуы. Адам ағзасы соны сигнал түрінде білдіреді. Демек, бізге тез қорытылып барып қанға жылдам сіңетін сұйықтық керек. Сондықтан болар, кей сусынды ішсек, шөл тез қанады да, енді бірін ішсек, шөл қанбай, қайта-қайта іше береміз.
Тасмания университеті мен Гарвард қоғамдық тамақтану мектебі ғалымдарының мына бір зерттеуінде шөлді басатын ең жақсы сұықтық ретінде кәдімгі суды таңдаған екен. Ол ғалымдардың айтуынша, ыстық күнде тәтті сусын мен сүт ішуден біраз тыйыла тұрған дұрыс. Өйткені тәтті сусын мен шырынның құрамында көмірсу көп әрі аса шөл қандырмайды. Қант диабетіне шалдықтыруы мүмкін.
massaget.kz