Мерекелік дастарханда қалай тамақтану керек?
Ақтөбелік диетолог мерекелік дастархандарда қалай ораза ұстау керектігін айтты, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі Tengri Life-қа сілтеме жасап.
Қазақта ораза айында да ойын-сауық бітпейді. Бір-бірін бір күн көрмей қалса сағынатын елде жиын-той көп. Ал ораза ұстаған адамдар дәмді тағамдарға толы үстелде ауыз ашу асқазанға ауырлық түсіруі мүмкін. Терапевт, диетолог және диетолог Марина Мартасова қасиетті Рамазан айында ораза ұстайтындарға бірнеше кеңес берді.
"Ауызашар - күн батқаннан кейінгі кешкі ас. Оны бір стақан су мен бір-екі құрмамен бастаған дұрыс. Содан кейін 20 минут өткен соң ғана негізгі тағамды бастауға болады. Көкөніспен дәмделген көкөніс салатынан бастаған жөн. Егер сіз кешкі уақытта мерекелік дастархан басында отырсаңыз дастархандағы тағамдардың көптігі мен әртүрлілігіне байланысты артық тамақтану мүмкіндігі бар. Сол себепті тағамдағы теңгерімдікті жүйелеп, белоктар, майлар, көмірсулар мен талшықтар бар тамақ жеген дұрыс", - дейді дәрігер.
Сондай-ақ ет, құс еті, балық, бұршақ дақылдарын жей аласыз. Қатты бидайдан жасалған тағамдарды да естен шығармаған жөн. Негізінен әрбір тағамның жартысы көкөністен немесе жемістен тұрса, төрттен бірінде күрделі көмірсулар болуы тиіс.
"Мерекелік дастарханда суды немесе шөп шайын көбірек ішкен дұрыс. Тәттіден бас тартқан жөн. Ал жаңғақ қосылған шай ішуге болады. Өйткені олардың құрамында көптеген пайдалы заттар бар. Кешкі уақытта артық тамақтанбау қажет", - деп кеңес береді маман.
Артық тамақтануды болдырмау үшін дәрігер "шанышқы" ережесін ұстануға кеңес береді. Яғни, белгілі бір өнімнің бір бөлігін аспаппен ауызға салғанда, шайнап жатқанда шанышқы үстелдің үстінде жатуы, яғни қолында болмауы керек. Әрбір мерекелік дастарханда болатын бесбармаққа келсек, негізінен көмірсуы бар қамырға сүйенбей, аз мөлшерде жеу керек. Бұл тағам мерекелік деп есептеліп, күнде жемеуіміз бекер емес дейді дәрігер.
Фото: massaget.kz