Тұрмыста ең көп қолданатын тағамның обырға қарсы пайдасы анықталды
Израиль ғалымдары брокколидің құрамындағы заттар обырға байланысты арнайы геннің белсенділігіне әсер ететінін дәлелдеді. Ісіктердің дамуына бейім тышқандардың қатысуымен жүргізілген экспериментте индол-3-карбинол молекуласы (I3C) қатерлі ісіктердің қалыптасуын тоқтататыны көрсетілді.
Зерттеуді I3C зерттеушілері жүргізген. Брокколи және басқа да қырыққабат құрамындағы қажетті заттарды кеміргіштердің ағзасына енгізгеннен кейін ол wwp1 генінің жұмысын басталады. ДНҚ-ның бұл бөлігі pten — ісікке қарсы әсері бар басқа геннің белсенділігін төмендететін генді кодтайды. PTEN-нің ең төменгі деңгейі әдетте ісік жасушаларында байқалады.
Алайда, ғалымдар, егер адам үш килограммға жуық қырыққабат жесе, қажетті нәтижеге қол жеткізуге болады деп есептейді. Алдағы уақытта зерттеушілер осы геннің күшті тежегіштерін әзірлеу үшін wwp1-ді егжей-тегжейлі зерттеуді жоспарлап отыр.
Бұған дейін хабарланғандай, Ұлыбританиядағы Фрэнсис Крик институтының ғалымдары қырыққабат пен брокколидегі химиялық заттардың асқазан-ішек жолдарының жұмысын қолдап, колоректальды обырды болдырмайтынын анықтаған еді.
http://stan.kz
Алайда, ғалымдар, егер адам үш килограммға жуық қырыққабат жесе, қажетті нәтижеге қол жеткізуге болады деп есептейді. Алдағы уақытта зерттеушілер осы геннің күшті тежегіштерін әзірлеу үшін wwp1-ді егжей-тегжейлі зерттеуді жоспарлап отыр.
Бұған дейін хабарланғандай, Ұлыбританиядағы Фрэнсис Крик институтының ғалымдары қырыққабат пен брокколидегі химиялық заттардың асқазан-ішек жолдарының жұмысын қолдап, колоректальды обырды болдырмайтынын анықтаған еді.