Шиенің жапырағы да шипа
Жақын күндерде шие піседі. Емдік қасиеті ежелден белгілі оны халықтық медицинада тәбетті ашып, ас қорыту жүйесінің жұмысын жақсартуға қолданады. Ол қабынуды басып, зақымданған органдар жұмысын қалыпқа келтіруге септігін тигізеді. Шие сөлі артық салмақты адамдардың қан қысымы мен тыныс алуын реттейді. Биологтердың мәліметтеріне қарағанда, шие шырыны немесе тосабы зәр шығару жүйесінің жұмысын да реттейді.Ем үшін шиенің жемісін ғана емес, жапырағын да пайдалануға болады екен. Ал пісіп тұрған жемістерінің сабақтарын қуық қабынғанда, бүйрекке тас байланғанда, іш өткенде, шемен ауруына пайдаланады. Ол үшін ұнтақталған шие жемістері сабақтарының 10 грамын 1 стакан суға салып 10 минут қайнатады да, 1 ас қасықтан 3 рет ішеді.
zamana.kz