Толқын Tolqyn.kz ақпараттық агенттігі
» » Тамақ өнімдерінің таңбалануы туралы не білу керек

Тамақ өнімдерінің таңбалануы туралы не білу керек

Азық-түлік өнімдерін таңбалауы өнімнің, оның өндірісінің, сақтау шарттары мен мерзімдерінің, тауардың толық сипаттамасы туралы ақпараттарды қамтиды. Тауарды таңбалау қаптамаға немесе тауарға қолданылатын мәтін, графикалық кескін, түс немесе сандық белгі түрінде болуы мүмкін. Азық-түлік таңбалауы бір жағынан тамақ өндірушісі мен сатушысы, екінші жағынан сатып алушы мен тұтынушы арасындағы байланыстың негізгі құралы болып табылады.

Оралған тамақ өнімдерінің таңбалауында келесі мәліметтер болуы тиіс:
1) Тамақ өнімдерінің атауы;
2) тамақ өнімдерінің құрамы;
3) тамақ өнімдерінің саны;
4) тамақ өнімдерін дайындау күні;
5) тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі (сақтау мерзімі);
6) тамақ өнімдерін сақтау шарттары;
7) дайындаушы ұйымның атауы және орналасқан жері немесе жеке тұлғаның кәсіпкердің тегі, аты, әкесінің аты және орналасқан жері;
8)тамақ өнімдерін пайдалану бойынша ұсыныстар және шектеулер;
9) тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығы көрсеткіштері;
10) тамақ өнімдерінде гендік-түрлендірілген ағзаларды (бұдан әрі – ГТА) қолдана отырып алынған компоненттердің болуы туралы мәліметтер;
11) Кеден одағына мүше мемлекеттердің нарығында өнім айналысының бірыңғай белгісі.
Буып - түйілген тамақ өнімдерін таңбалау Кеден одағына мүше мемлекеттің заңнамасында (ЕО) - Кеден одағына мүше мемлекеттің(ЕО) тиісті талаптары болған кезде орыс тілінде және Кеден одағына мүше мемлекеттің мемлекеттік тілінде (ЕО) жазылуға тиіс. Үшінші елдерден жеткізілетін тамақ өнімдерін дайындаушының орналасқан жерінің атауы туралы ақпаратты латын әліпбиінің әріптерімен және араб цифрларымен немесе елдің атауы орыс тілінде көрсетілген жағдайда, тамақ өнімдерін дайындаушының орналасқан жері бойынша елдің мемлекеттік тілінде көрсетуге жол беріледі.
А  САТЕКЕЕВА,
Арал аудандық СЭБ басшысы 

26 мамыр 2023 ж. 427 0