Балды ыстық шай немесе сүтпен ішуге бола ма?

Үнді ғалымдарының соңғы зерттеуінен кейін бал қыздырылған кезде құрамында улы зат оксиметилфурфурол (ОМФ) синтезделетіні туралы ақпарат пайда болды. Бірақ балдың концентрациясы өте аз, сондықтан ол айтарлықтай зиян келтіре алмайды. Балға қарағанда тосап, кондитерлік өнім мен қара өрікте ОМФ көп. Қыздырылған балдың басқа "қауіпті" компоненті жоқ.
Бал ыстық шай немесе кез келген сусынға қосылса, пайдасын сақтайды. Өйткені оның негізгі құндылығы дәруменде емес, температура жоғарылағанда керісінше белсенділігін арттыратын микробқа қарсы заттары бары антиоксидант, фермент және ақуыз қосылған дефензиндерде болады.
Осылайша, сарапшылардың сөзінше, ыстық сусынға бал қосу дефензиндердің әсерін белсендіреді, ал ферменттер мен антиоксиданттардың ыдырап үлгермейді.
фото: bugin.kz