Тұрмыстық химиялық заттармен уланудың алдын алу

Химиялық улану кезінде заттың дозасы ғана емес, жәбірленушінің жасы да маңызды.Ересек адамда іс жүзінде ешқандай реакция тудырмайтын удың концентрациясы бала үшін өлімге әкелуі мүмкін. Улар бар, ішке түскен кезде өмірлік маңызды органдардың функцияларында бұзылулар пайда болғанша ағзада ешқандай өзгерістер болмайды. Химиялық уланудың көптеген белгілері бар. Сондай-ақ улануды тудыратын көптеген заттар бар. Дегенмен, әрбір жеке токсин әртүрлі әсер етуі мүмкін. Химиялық зат ағзаға енген кезде алғашқы белгілер дереу немесе бірнеше сағаттан кейін пайда болуы мүмкін. Негізгі белгілері: құсу, жүрек айну және бас айналу; бас ауруы және галлюцинация; асқазан-ішек жолында, іш аймағында ауырсыну; тахикардия, жүрек соғу жиілігінің жоғарылауы немесе жүректің толық тоқтауы; қарашық реакциясы (кеңейту немесе тарылту); терінің түсі мен күйінің өзгеруі (цианоз, қызару, сарғыштау); қан кету; тыныс алу функциясының бұзылуы (жөтел, ентігу, тұншығу); лакримацияның жоғарылауы, конъюнктивит; сусыздану және диарея. Себептер токсиндердің ағзаға енуіне ықпал ететін факторлар: токсиндерді кездейсоқ немесе қасақана жұту (мысалы, ересек немесе жасөспірім өз-өзіне қол жұмсау әрекеті кезінде немесе кездейсоқ байланыс арқылы - бала жақсы иісті тазартқыш қоспаларды жеп немесе ішкенде); жұмыста химиялық қаруды қолдану, улы заттарды ауаға шығару; кәсіпорын қызметкерлерінің немқұрайлылығы немесе бұзушылықтары, нәтижесінде химиялық қосылыстар теріге, шырышты қабаттарға немесе тыныс алу жолдарына тиіп кетті; пестицидтерді, еріткіштерді, бояғыштарды және т.б. абайсыз пайдалану; кейбір тамақ өнімдері (улы саңырауқұлақтар, өсімдіктер мен жануарлар, суррогат спирті); дәрілік заттардың дозасын асыра пайдалану (кездейсоқ немесе әдейі). Диеталық ұсыныстар: улану күні науқас құсады, сондықтан дегидратацияны жою үшін денені жеткілікті сұйықтықпен қамтамасыз ету өте маңызды. Бұл қарапайым қайнатылған су, итмұрын тұнбасы, жасыл шай, күріш инфузиясы, минералды су және шай болуы мүмкін. Келесі күні сіз бірдей ішу режимін сақтауыңыз керек. Азық-түлік мөлшері аз болуы керек. Барлық өнімдер ас қорыту жолдарына зақым келтірмеу үшін (әсіресе ол зақымдалған болса) пюре немесе жарма түрінде болуы керек. Тамақтануды крекерден бастауға болады. Симптомдар аздап басылғанда - майсыз сорпа мен суда пісірілген ботқа. Ықтимал қауіпті заттарды, дәрі-дәрмектерді, тұрмыстық химияны және т.б. сақтау, пайдалану және тасымалдау кезінде сақтық шараларын сақтаңыз.
Балалардың мұндай заттарға қол жеткізу мүмкіндігін болдырмаңыз, алғашқы медициналық көмек қобдишаларын, тазалау және жинау құралдарын, сірке суын, алкогольді, бензинді және т.б. қауіпсіз, толығымен жабық жерлерде сақтаңыз; ешқашан балалар қателесіп ішуі мүмкін қауіпті сұйық заттарды сусын бөтелкелеріне құймаңыз.
Қауіпті заттармен жұмыс істеу немесе дәрі-дәрмектерді қабылдау алдында нұсқаулықтарды мұқият оқып шығыңыз және барлық ұсыныстарды елемей орындаңыз.
А.САТЕКЕЕВА,
Арал аудандық СЭББ басшысы
Фото: Нұрболат Нұржаубай