Толқын Tolqyn.kz ақпараттық агенттігі
» » Түйе байлап, шұбат баптаған

Түйе байлап, шұбат баптаған

Қазаққа төрт түлік қай уақытта болсын жат болмаған. Әсіресе түйе малына деген махаббаты оны бағудағы машақатты ұмыттырып жіберетінін де бабаларымыз жақсы білген. Мінсең көлік, жесең ет, ішсең сусын, кисең киім болатын мұндай жануардың көшпелі жұрттың жүгін артып, жаңа дәуірге жеткізуінің өзі оған деген құрметтің қаншалықты деңгейде екенін байқатады. Бұл жануардан халқымыздың тұрмысына демеу, аш өзегін жалғап, шөлін қандыратын «Шұбат» деген ұлттық сусын әзірленеді. Бұны бабаларымыз ерте заманнан біліп, ақтан қол үзбеген. Содан да шығар, түйе шаруашылығын қолға алған жандардың табысы тәуір, жағдайы жақсы. Ал оның сүтін өндіріп, өмір өзегіне айналдыруды қолға алған жандардың да жақсы жетістікке жетіп жатқаны жасырын емес.
Бізде шұбат бар. Себебі түйе ұстаған шаруа шұбат ішеді. Бірақ өнім өзіне ғана. Оны сұранысқа сай баптап, арнайы құтыға құйып, сауда сөрелеріне жіберіп отырғандар санаулы ғана. Содан да болар бізде кәсіптің бұл түрі кенжелеп тұр. Десе де осындай қадамға бел буып, мемлекеттік бағдарлама арқылы шұбат өндірісін қолға алған сексеуілдік кәсіпкер жайында білесіз бе? Біз сол шұбат өндіретін нәзік жанды Нұрсұлу Жолмахан жайында айтамыз.
Бұған дейін де түйе ұстаған Шымкеновтер әулетінде шұбат дайындау үрдісі үзілген емес. Алайда оны кәсіпке айналдырып, аралдық бренд қалыптасатыру ойын Нұрсұлу жолдасы Дәулетке жиі айтып жүретін. Ақыры айтылған ой ақиқатқа айналды. Бұл кәсіпті бастандыруда Нұрсұлуға жолдасы Дәулет пен туыстарының қолдауы көп болды. Осылайша 2021 жылы «Бизнестің жол картасы – 2025» мемлекеттік бағдарламасы аясында 3 млн теңге грант қаражатын алған кәсіпкер дайындалған шұбатты үй жағдайында арнайы құтыға құю технологиясына қол жеткізді. Бүгінде «Жолмахан Нұрсұлу Жолмаханқызы» жеке кәсіпкер аптасына 400 литр шұбат дайындап, оны арнайы құтыларға құйып, сауда нүктелеріне жіберіп отыр. Негізі аппараттың күніге 500 литр құюға мүмкіндігі бар. Алайда сүттің мөлшері аз болғандықтан, кәсіпкер күніге 50-60 литрдей өндіріп отыр. Шұбаттың литрі 1350 теңгеден босатылуда.
– Алғашында бұл қадамға бару біз үшін жай ғана ой болды. Өйткені көп жерде қаржының жетімсіздігі қолбайлау болып жатады ғой. Алайда мемлекеттік бағдарлама арқылы бұл кәсіпті жүзеге асыру идеясын жолдасым Дәулет айтып, үміт сыйлады. Сонымен арада көп уақыт өтпей бұл кәсіпті жандандыру ісі бойынша «Бизнестің жол картасы – 2025» бағдарламасына қатысып, өз жобамды ұсындым. Алғашында сенімсіздеу болғанмен, менің қолымнан бұл кәсіпті алып кету келетініне көз жеткізген соң мамандар жобамды қайтарымсыз грантқа ұсынды. Алла сәтін салып, өткен жылы 3 млн теңге грантқа қол жеткіздік. Оған арнайы шұбат өнімін құятын, сүтті сақтайтын және дайын өнімдерді қаптамалайтын құрылғы сатып алдық. Бүгінде біздің жоба бойынша 4 қызметкер жұмыс істейді. Жергілікті өнім болған соң сұраныс та бар, – дейді кәсіпкер Н.Жолмахан.
Иә, мемлекет берген мүмкіндіктің арқасында күнкөрісін кәсіпке айналдырып, Аралдың ақ шұбатын сапалы өнімдер қатарына қосуды көздеген кәсіпкердің бұл бастамасына жерлестері де дән риза. Бастысы –сапа. Осыған баса мән беретін ерлі-зайыптылардың ендігі арманы – Сексеуіл кентінен таза, сапа сұранысына жауап беретін шұбат өндірісін кәсіпорын деңгейіне дейін көтеру. Жас кәсіпкер мемлекеттен қолдау ұдайы беріліп тұрса, бұл мақсаттың да орындаларына сенеді.

А. БИСЕНОВ
09 сәуір 2022 ж. 719 0