Толқын Tolqyn.kz ақпараттық агенттігі
» » ТАҒАМНАН УЛАНУДЫҢ АЛДЫН АЛЫҢЫЗ!

ТАҒАМНАН УЛАНУДЫҢ АЛДЫН АЛЫҢЫЗ!

Тағамнан улану көбінесе жарамдылық мерзімі өткен, бактериялық себілген немесе химиялық заттармен ластанған өнімдерді тұтыну кезінде, сондай-ақ жеке гигиенаны сақтамау кезінде ластанған қол, ластанған су, ластанған тағам өнімдері арқылы беріледі. Әсіресе, дұрыс өңделмеген ет-сүт өнімдері, дайындалу және сақталу режимі бұзылған дайын тағамдар аурудың ең көп кездесетін берілу факторлары.
Балалар тамақ инфекцияларына көбірек бейім болуы мүмкін, сондықтан шикі жұмыртқа, пастерленбеген сүт немесе қуырылмаған ет сияқты шикі немесе қуырылмаған тағамдардан аулақ болуға тырысыңыз.
Тағамнан уланудың белгілері – қызудың көтерілуі, іш өту, іштің ауырсынуы, құсу, жүрек айну, бас айналу, әлсіздік. Сонымен қатар, дер кезінде емделмесе, асқынуларға - сусыздануға, жүрек және тыныс алу жүйесінің бұзылыстарына әкеліп соқтыруы мүмкін. Тағамнан уланулар жиі той-жиындарда, халық көп жиналғанда болуы мүмкін. Өйткені осы уақытта тағамдар бірнеше сағат, тіпті, 1-2 күн бұрын дайындалады. Ас үстелінде де біршама уақыт тұрады, сондықтан да ауру топтық сипатта өтуі мүмкін. Егер де Сіз тағамнан улану белгілерін байқасаңыз, дереу дәрігерге қаралыңыз. Улану кезінде емдеуді дереу бастау керек, өйткені мұндай жағдайда әрекетсіздік әртүрлі асқынуларға әкелетінін есте сақтаңыз.
Тамақтан уланудың алдын алу мақсатында алдын-алу шараларын ұсынамыз:
* белгіленбеген сауда орындарында немесе тексерілмеген онлайн-сатушылар арқылы тамақ өнімдерін, әсіресе маринадтарды сатып алмау;
* қауіпсіз тамақ өнімдерін таңдаңыз-азық-түлік сатып алғанда, қаптаманың тұтастығына, шығарылған күніне, жарамдылық мерзіміне және сақтау шарттарына назар аударыңыз;
* жеке гигиенаны сақтау, дәретханаға барғаннан кейін және тамақтанар алдында қолыңызды сабынмен мұқият жуу;
* жабдықтардың, ас үй жабдықтарының, үй-жайлардың тазалығын бақылау;
* шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтау, оларды өңдеу үшін жеке пышақтар мен кесу тақталарын қолдану;
* көкөністерді, жемістерді, жидектерді ағынды су астында қолданар алдында мұқият жуыңыз;
* өндіруші (дайындаушы)белгілеген тамақ өнімдерін сақтау мерзімдерін сақтау;
* жаңа піскен тағамды тұтыну;
* дұрыс температуралық режимді сақтау және етті, құсты, жұмыртқаны, теңіз өнімдерін қуыру, қайнату кезінде пісіру үшін қажетті уақытты сақтау өте маңызды бұл термиялық өңдеу патогендерді "өлтіреді" және олардың токсиндерінің жойылуын қамтамасыз етеді;
* тағамды жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа жануарлардан қорғау;
* сапалы, таза суды пайдалану.
Осы ұсыныстарды орындау тамақтан уланумен байланысты қиындықтардан аулақ болуға көмектеседі. Өзіңізге және жақындарыңызға қамқор болыңыз!

Арал аудандық санитариялық-эпидемиологиялық
бақылау басқармасының басшысы А. Сатекеева
05 қараша 2024 ж. 134 0